Ismét kimagasló érdeklődés övezte a Balatonfüredi Nemzetközi Kürt Mesterkurzust

Kategóriák: Kurzus.

Translation Priorities: Optional.

2019-ben negyedik alkalommal került megrendezésre Balatonfüreden a nemzetközi kürtkurzus Zempléni Szabolcs művészeti vezetésével. Öt tanár felügyelete alatt 35 aktív hallgató dolgozott együtt augusztus 19-25. között. A mindennapos egyéni és kamarapróbákon túl hangszerkiállítások, előadások, hajós flashmob és koncertek színesítették a rendezvényt.

 A kürtkurzus ismét óriási siker volt a fiatalok körében, olyannyira, hogy a 2018-as évben tapasztaltakkal megegyezően a jelentkezési felület megnyitása után két héttel már nem maradt szabad hely. A résztvevők között találhattunk hallgatókat a Zeneakadémiáról, vidéki felsőoktatási intézményekből, Németország különböző egyetemeiről, Szerbiából, Ausztriából, Kínából, Franciaországból. Mindemellett számos, már diplomás kürtös, zenekari művész, főiskolai tanár is az aktív hallgatók között volt. A szervezők nagy örömére az ország több pontjáról érkeztek passzív hallgatóként olyan, szintén már a szakmában dolgozó zenészek is különböző korosztályokból, akik rendkívül hasznosnak találták az elhangzottakat, a rendezvény eseményeit.

A kurzust ebben az évben is a Ferencsik János Zeneiskola és a Református Általános Iskola épületében rendezték meg. A második alkalommal meghívott Takács Miklós (a drezdai Staatskapelle művésze), Erdei Péter (a bécsi Rádiózenekar szólókürtöse) és Szőke Zoltán, (a budapesti Fesztiválzenekar szólókürtöse, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára) a Református Iskolában tartottak egyéni órákat, előadásokat. Erdei Péter, aki a fiatalabb (12-16 éves) korosztályt tanította három napon át, idén első alkalommal vett részt a kurzus munkájában, csakúgy, mint a Zeneakadémia frissen kinevezett kürttanára, Szőke Zoltán, aki a szerdai napon adott a jelentkezőknek egyéni órákat, illetve két különböző témában tartott előadást az igen nagy számban jelenlévő résztvevőknek. A Zeneiskola épületében tanított a kürtkurzus művészeti vezetője, Zempléni Szabolcs, a hamburgi Zeneművészeti Egyetem és Christian-Friedrich Dallmann, a berlini UDK egyetem professzora. Mindemellett a patinás épületben nyílt lehetőség a zongorás próbákra is Iva Návratová korrepetitor közreműködésével.

 

Kürtkurzus

A kürtkurzus egyediségét, sokszínűségét a nemzetközileg elismert hangszerészmesterek, hangszergyártó cégek jelenléte is adja, akik ismét szép számban voltak jelen a hét folyamán. Egyedülálló lehetőség Magyarországon egy helyszínen megismerkedni több híres cég kürtjeivel, a Református Általános Iskola Kálvin terme pedig tökéletes helyszínt biztosított a hangszerkiállítás számára. Jelen voltak a nagy múltú Alexander cég hagszerei, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Fehr kürtök, a Hoyer, Dürk és a Kruspe hangszerek. Juhász Zoltán harmadik alkalommal látogatott el számos különböző építésű natúrkürtjeivel. A bemutatóteremben aktív és passzív hallgatók egyaránt kipróbálhatták a hangszereket, akár több időre is magukkal vihették gyakorolni a közelebbi megismerés céljából. Közülük több hangszeren is játszottak kürtöseink a koncertek alkalmával, illetve a hangszerész mesterek szívesen látták el hasznos tanácsokkal a hallgatókat, igény esetén térítésmentesen javították meg a hangszereiket.

Kürtkurzus

A munka minden nap reggel 9-től körülbelül este 8-ig tartott. Délutánig egyéni órákat adtak a tanárok párhuzamosan több teremben, késő délután pedig megkezdődtek a kamarapróbák. A kurzus negyedik napján került sor egy vidám flashmobra, amikor az összes aktív hallgató a tanárokkal együtt három vitorláshajóra szállt, s a Balaton vizén koncerteztek a Tagore-sétányhoz érkező közönség nagy örömére. A nagy sikerre való tekintettel a koncert a parton is folytatódott a kikötőben.

Kürtkurzus

Pénteken a tavalyihoz hasonlóan teltházas növendékhangversenyt adtak a kurzus hallgatói a zeneiskola dísztermében Iva Návratová közreműködésével. A kurzust záró kamarakoncertet ezúttal a Református Templomban rendezték meg. A duóktól egészen az összes hallgatót foglalkoztató nagy létszámú kamaracsoportokig, különböző felállásokban hallhattunk előadásokat. A koncertnek óriási sikere volt.

Kürtkurzus

Vasárnap, a kurzus utolsó napján a nyolc fiatalabb kürtös hallgatónak még egyéni órája volt Erdei Péternél és Zempléni Szabolcsnál. Szintén az utolsó nap délelőttjén Takács Miklós tartott natúrkürt előadást és kurzust. A szervezők a nagy sikerre való tekintettel már meg is kezdték a jövő évi, V. jubileumi nemzetközi kürtkurzus szervezését.


A IV. Balatonfüredi Nemzetközi Kürt Mesterkurzus szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.