Breaking norms, breaking forms – újragondolt szerepek a klasszikus zenei életben

Kategóriák: Play it Loud!.
Translation Priorities: Optional.

A Három Holló adott otthont a Play it Loud! projekt első magyarországi rendezvényének, mely a Breaking norms, breaking forms: újragondolt szerepek a klasszikus zenei életben címet viselte.

A 2021. szeptember 25-én megvalósult projekt azzal a céllal jött létre, hogy párbeszédet indítson a klasszikus zenei életet átható – látható vagy láthatatlan, nyilvánvaló vagy rejtetten működő – normákról, és lehetőséget kívánt teremteni a résztvevők számára, hogy kritikusan megvizsgálják, koncertrituáléink hogyan szolgálnak vagy épp korlátoznak minket.

Az eseményt Kaposi Mária vezetésével egy interaktív workshop nyitotta meg, melyen a résztvevők változatos feladatokon keresztül gyakorolhatták a normakritikus gondolkodást és tudatosíthatták a normákhoz fűződő viszonyukat. A résztvevők különböző, a klasszikus zenei világhoz kapcsolódó helyzetekben közösen élhették meg, milyen érzés követni vagy megszegni a normákat, és lehetőségük nyílt megosztani egymással korábbi tapasztalataikat, kérdéseiket, dilemmáikat.

A workshopot követően a közönség Ács Dominika és ifj. Balázs Elemér összművészeti performanszán vehetett részt. A szabad formát követő koncerten megmutatkozott Ács Dominika sokoldalúsága, fuvolajátékán és énekhangján kívül a közönség megismerhette kiváló színészi képességeit is. Az előadás során a több stílust átölelő zenei anyagban jelentős szerepet kaptak ifj. Balázs Elemér zongoraimprovizációi, melyet a jelenlévőkkel kialakított kapcsolódás formált. Az előadás teret adott a nézők számára, hogy részesei lehessenek egy egyszeri és megismételhetetlen alkotásnak.

Az est zárásaként egy közös beszélgetés keretein belül a résztvevők megosztották egymással a koncerten szerzett élményeiket. Belinszky Anna moderálásával közös gondolkodás alakult ki arról, hogy milyen normákat követtünk, milyen normákat törtünk meg, és milyen új normákat teremtettünk, teremthetünk.

Az esemény a Jeunesses Musicales International és a Nemzetközi Zenei Tanács (IMC) által megrendezett Play it Loud! programsorozat keretein belül valósult meg.