Elindult a jelentkezés az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre

Kategóriák: Verseny.
Translation Priorities: Optional.

2022. június 17. és 26. között kerül sor az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre Debrecenben. A Kodály Filharmónia Debrecen által rendezett versenysorozat szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales. A versenyre december 16-ig, Kodály születésnapjáig várják a pályázatokat a verseny hivatalos oldalán.

A versenyen bármilyen nemzetiségű hegedű-, brácsa- és csellóművész részt vehet, aki

  • 1992. június 17-én vagy azt követően született (a verseny nyitónapján maximum 30 éves) és
  • 2004. június 17-én vagy azt megelőzően született (a verseny nyitónapján minimum 18 éves).

A verseny négy fordulóból áll: Előválogató, Elődöntő, Középdöntő és Döntő. A hegedűsök, brácsások és csellisták ugyanabban a kategóriában versenyeznek. A zsűri maximum 18 versenyzőt juttat tovább a Középdöntőbe (legalább 3 hegedűst, 3 brácsást és 3 csellistát) és 6 versenyzőt a döntőbe (legalább 1 hegedűst, 1 brácsást és 1 csellistát).

Az első fordulóban szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőbe a hat legjobb jut be, ők egy-egy concertót adnak elő a debreceni Kodály Filharmonikusok szólistájaként. A 45 ezer euró összedíjazású verseny részletes szabályzatát és repertoárlistáját ezen a linken lehet megtekinteni.

A kilenc fős, nemzetközi zsűrit egy igazi legenda, az idén 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora elnökli az első versenyen, körülötte pedig a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak majd helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Anne Shih (hegedű, Mainz), Julian Steckel (cselló, München), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), Quirine Viersen (cselló, Amsterdam) és Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója.

Jelentkezés és további információk: https://kodalycompetition.com/hu/jelentkezes/