Nagy sikerrel zárult a VI. Kürt Akadémia

Kategóriák: Kurzus.
Translation Priorities: Optional.

2021. augusztus 15-22. között hatodik alkalommal került megrendezésre Balatonfüreden a Nemzetközi Kürt Akadémia Zempléni Szabolcs kürtművész művészeti vezetésével.

A mesterkurzus aktív résztvevői két korcsoportban, – a 17-28 éves korosztály legtehetségesebb kürtösei közül 24, a 12-16 éves diákok közül pedig 8 hallgató – vettek részt a munkában. Érkeztek hallgatók a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről, vidéki felsőoktatási intézményekből, Németország különböző egyetemeiről, Ausztriából, Szlovéniából, Hollandiából, Spanyolországból és Mexikóból egyaránt.

A kurzusnak a Balatonfüredi Református Általános Iskola és a Ferencsik János Zeneiskola adott otthont, ahol egyéni órákon és kamaraegyüttesekben is tanultak neves tanároktól a világ minden tájáról érkező hallgatók. Az eseményt hangszerkiállítások, előadások, zongorás hangverseny, matinékoncert, templomi kamarakoncert és egy vitorláshajókról adott zenés Flashmob színesítette.

Prof. Zempléni Szabolcs, a Kürt Akadémia megálmodója, művészeti vezetője és tanára mindkét korcsoportnak tartott órákat. A második évtől vesz részt a munkában Prof. Christian-Friedrich Dallmann, a berlini Universität der Künste tanára, Takács Miklós, a Staatskapelle Dresden kürtművésze és a Giuseppe Signopoli Akadémia tanára pedig a kurzus történetének harmadik évében csatlakozott a tanári csapathoz. A programban sor került az általa vezetett natúrkürt napra, mely egyéni, csoportos órákat és előadást jelentett. Szőke Zoltán, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és a budapesti Fesztiválzenekar szólókürtöse harmadik alkalommal vett részt a munkában docensként, Borbíró Máté, a Pannon Filharmonikusok kürtművésze és a Pécsi Tudományegyetem tanára pedig két éve csatlakozott a tanári stábhoz. Első alkalommal érkezett a Kürt Akadémiára Prof. Saar Berger, az Ensemble Modern kürtművésze és a Hochschule für Musik Trossingen kürt osztályának professzora. A zongorás próbákra Akiko Nikami művésznővel, a berlini Universität der Künste zongorakísérőjével került sor a zeneiskola épületében.

Kristóf Réka, Ránki Fülöp és Zempléni Szabolcs a Kürt Akadémia 2021 nyitókoncertjén (fotó: Szente Benjámin)

A kurzus a nyitókoncerttel vette kezdetét, ahol a professzorok mellett meghívott vendégművészek és néhány diák is a színpadra léptek. A negyedik napon matinékoncertre került sor, ahol nemzetközi versenyre készülő résztvevők kaptak lehetőséget a fellépésre. A matinén résztvevő gyerekeknek Zempléni Szabolcs játékos formában mutatta be az elhangzott zeneműveket.

Flashmob – Kürt Akadémia 2021 (fotó: Szente Benjámin)

Az esemény ötödik napján egy egyedülálló zenés Flashmob valósult meg az összes résztvevővel és a tanárokkal közösen. 38 kürtös, négy vitorláshajóra szállva nagy sikerű koncertet adott a Balaton vizéről a Tagore-sétány nagy számban összegyűlt hallgatósága számára. Második növendékhangversenyre a Ferencsik János Zeneiskola dísztermében került sor, a zárókoncertnek pedig 2021-ban harmadik alkalommal a füredi Református Templom adott otthont.

Kamarakoncert – Kürt Akadémia 2021 (fotó: Szente Benjámin)

Mester Juhász, Fehr Horns és Ricco Kühn hangszerkészítő cégek kürtjeinek kiállítása megtekinthető volt a mesterkurzus ideje alatt a Balatonfüredi Református Általános Iskola Kálvin-termében, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt a kiállított hangszerek és tartozékok tesztelésére, összehasonlítására.

A kis tanszaki találkozónak induló kurzus az elmúlt évekre nem csak Magyarországon, de egész Európában jegyzett és figyelemmel kísért rendezvénnyé nőtte ki magát. Ezt igazolja a hangszerkészítők lelkes támogatása, illetve a rengeteg passzív hallgató jelenléte is.

 A Kürt Akadémia eseményeit a média is nyomon követte: többek között a veol.hu, a Veszprémi Napló, a Füred TV és a papageno.hu is beszámolt az eseményről. Egy szokatlan időszakban sikerült az aktuális járványügyi előírások betartása mellett egy színvonalas, komplex komolyzenei eseményt megteremteni a hallgatók számára. A 6. kürtkurzus lezárásával egyidőben megkezdődött a 2022. évben megrendezésre kerülő 7. Nemzetközi Kürt Akadémia szervezése, előkészítése is.

A Kürt Akadémia a VEB2023, az MMA és az NKA támogatásával valósult meg.