Play it LOUD! – konferencia Budapesten a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolásáról

Kategóriák: Play it Loud!.

Translation Priorities: Optional.

Budapesten tartják az Európai Unió Play it LOUD! programjának záróeseményét. Az interaktív rendezvény egy asztalhoz ülteti a változások európai beindítóit, akik megosztják tudásukat arról, hogyan tehető mindenki számára befogadóbbá és diverzebbé a zeneipar. Lehetőség lesz kérdéseket intézni a jelenlévőkhöz, illetve többet megtudni arról, miért fontos mindenki számára a nemi egyenlőség ebben a szektorban. Emellett szóba kerülnek majd az asszertív kommunikációs jó gyakorlatok, a változásmenedzsment és oktatási gyakorlatok, amelyek változást hozhatnak a szervezetekben vagy egyének szakmai életében.

Az egynapos minikonferencián a nemi egyenlőség kihívásait és az ennek eléréséhez szükséges megküzdési stratégiákat mutatnak be, fedeznek fel és vitatnak meg közösen a résztvevők és a panelek vezetői. Miközben ennek a projektnek az eredményeit ünnepeljük, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az összejövetelünk célja, hogy megosszuk az információkat és támogassuk Magyarországon azokat a hasonlóan gondolkodó személyeket, akik szeretnének változást elérni a nemi egyenlőség ügyében. Az üléseken ezen kívül gyakorlati tudással is felfegyverezzük a résztvevőket, hogy aktívan felléphessenek a status quo megváltoztásáért, például hogyan beszélgessenek ezekről a kényes témákról. A nemi egyenlőségek területének vezető európai szaktekintélyei tartanak panelbeszélgetéseket, illetve workshopokat.

A nemek közötti egyenlőség az UNESCO globális prioritása és elengedhetetlen, ahhoz, hogy elérjük a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030-at és annak 17 Fenntartható Fejlődési Célkitűzését. Annak ellenére, hogy a nemek közötti egyenlőség alapvető emberi jog, még sok a teendő, hogy ezt ténylegesen is elérjük az élet minden területén, ahogy a zeneiparban is.

A Jeunesses Musicales International és partnerei a nemek közötti egyenlőtlenségekre válaszul hozták létre a kétéves Play it LOUD! projektet az Európai Unio Erasmus + programjának és az Európai Ifjúsági Alapnak a támogatásával. A Play it LOUD! célja, hogy hozzájáruljon egy egyenlőbb, változatosabb zenei szektor kialakításához. Ennek érdekében pedig további ismeretekkel lát el az akadályokról, és a bevonódásról, illetve felvázolja azokat a gyakorlatokat és azt a gondolkodásmódot, amely hozzájárulhat a jelenleg még alulreprezentált csoportok, mint a nők vagy a nem bináris emberek is részvételéhez.

A regisztrációhoz kattints ide!
A Facebook-esemény ide kattintva érhető el.  

Időpont:
2023. február 3. 10:00-16:00

Helyszín:
ISON (1074, Hársfa utca 25.)

Napirend:

  • 10:00-10:30 Megnyitó és a résztvevők üdvözlése
  • 10:30-11:30 ‘Úton a nemek közötti egyenlőség felé – a jó gyakorlatok bemutatása a Play It LOUD! project
    Moderátor: Szálka Zsuzsanna (művészeti menedzser és előadó)
  • 11:30-11:50 Kávészünet
  • 11:50-12:00 Zenei performance
  • 12:00 – 13:00 Miért nehéz beszélni a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekről? Fedezzük fel ezeket a látszólag láthatatlan problémákat!
    • Résztvevők: Csonka András (a Zeneakadémia Koncertközponjának és Karrierirodájának vezetője), Iva Damjanovski, a Jeunesse Musicale Macedonia programasszisztense, Moderátor: Artemisz Severinghaus (zenepedagógus és előadó)
  • 13:15-14:15 Ebéd
  • 14:30-16:00 Workshop: Lépjünk fel a szexizmus ellen: hogyan folytassunk le kényes beszélgetéseket?
    Workshop vezető: Martha Lomeli, szociálpszichológust, a Play It LOUD! projektvezetője

Az ülés célja, hogy növeljük a mindennapi szexizmussal kapcsolatos tudatosságot és gyakoroljuk, hogyan fordíthatjuk a kényelmetlen helyzeteket transzformatív cselekvésekké.

A workshopon többet tudhatunk meg a sztereotípiák, előítéletek és diszkriminalizáció hátterében álló pszichológiáról és az ezeket a rendszerszintű elnyomáshoz kapcsoló szálakról. Megismerjük a szexizmus különböző fajtáit, amelyekkel a mindennapi életben találkozhatunk és kifejlesztünk olyan eszközöket, amelyekkel az együttérző, erőszakmentes kommunikáció és az öngondoskodás talaján kezeljük őket.