Moltopera iskolai előadások a Ferencvárosban – 2017-2018

Kategóriák: Uncategorized @hu.

2015 óta immáron a harmadik éve volt lehetőségünk „Állati jó zene’ és „Lehet szeretni” című programjainkkal ellátogatni a Ferencvárosba az Önkormányzat támogatásának köszönhetően. Mondhatni már jó ismerősként találkoztunk az iskolák tanáraival, külön büszkeségünk, hogy több helyen is a diákok már egymásnak ajánlották a részvételt, ajánlottak és vártak minket.

A Ferencvárosi Önkormányzat támogatásából a Jeunesses Musicales Hungary Egyesület (a korábbi Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete) szervezésében lezajlott sorozat szakmai programjáért a Moltopera felelt, az „idősebbek” számára Ágoston László, a „fiatalabbak” számára Tőri Csaba szerkesztette az tananyagot.

Az általános iskolákban egy-egy állat köré építettük a tematikát: a macska és a medve zenei megjelenítéséről szóltak az órák, amelyekben nem csak a klasszikus zene leíró erejét mutattunk be, de zenei játékokat is vittünk és hangszerbemutatót is tartottunk a 6-10 éves közönségnek. A még mindig súlyos betegséggel küzdő Tőri Csaba helyett ezévben is Kiss Boldizsár tartotta meg a foglalkozásokat. Az Operaház gyermekkarával dolgozó fiatal karmester a tavalyi évhez hasonlóan magas színvonalon oldotta meg a feladatot.

A középiskolás korosztály első alkalommal egy az opera és a komolyzenei sztereotípiáit boncoló és az hagyományos hiedelmeket ledönteni próbáló előadással találkozott, majd a második alkalommal a Don Giovanni példáján keresztül egy specifikus opera példáján keresztül vizsgáltuk a korábbiak hitelességét. Ágoston László és partnerei előadásainak sikerességét a II. melléklet írásos visszajelzései támasztják alá.

Mindkét korcsoport előadásait interaktív, zenés betétekkel és drámapedagógiai módszerekkel tettük élvezetesebbé, befogadhatóbbá. Az első korcsoport órái 45-60 percesek, a második korcsoporté 80 perc körüli hosszúságúak voltak.