Régizenei Nyári Akadémia 2019

Kategóriák: Kurzus.

Translation Priorities: Optional.

Illés Szabolcs barokkhegedűs vezetésével rendezik meg „modern” és „korhű” hangszereseknek egyaránt a II. Régizenei Nyári Akadémiát az Esztergomi Zsolt Nándor Zene- és Művészeti Iskolában, augusztus 5-től augusztus 11-ig. A szervezők azokat a 14. életévüket betöltött zenészeket várják, akiket érdekel a régebbi korok zenekari és kamarazenei repertoárjának „stílushű” megszólaltatása.

A jelentkezés határideje: 2019. június 15.

A kurzus fő célja egy lehetőség szerint „autentikus” vonós zenekari hangzáskép kidolgozása, aminek létrehozásában idén egy cselló és gambaművész is részt vesz. A tanári csapathoz csatlakozó kiváló zenészek vezetésével fuvola, ének, sőt pár napos improvizáció oktatásra is lehetőség nyílik majd, így várják a historikus előadásmóddal megismerkedni kívánó modern fuvolásokat és zongoristákat is.

Természetesen a kamaracsoportokba minden más hangszeres is jelentkezhet. A közösen töltött hét alatt egy, a jelentkezők létszámától és hangszereitől függően összeállított zenekari és kamarazenei programon dolgoznak majd a résztvevők, amit a hét végén a kurzuszáró koncert keretében mutatnak be.

A résztvevők számára a kurzus során a gyakorlótermekben és a koncertteremben különböző billentyűs hangszerek mindkét hangmagasságon elérhetők lesznek, így mindenki számára lehetőség nyílik, hogy saját hangszerével vehessen részt a zenekari munkában, a kamaracsoportokban és igény szerint egyéni órákon is.

Jelentkezés vonósok számára:

Jelentkezni „modern”, fémhúros hangszerekkel és 440Hz körüli hangolással és minden historikus tapasztalat nélkül éppúgy lehet, mint „historikus” hangszerapparátussal, 415Hz körüli hangoláson, előzetes ismeretek birtokában. Vállalkozó szellemű vonósoknak ezen kívül egy teljes hegedű-consort kipróbálására is lesz lehetőségük különböző méretű brácsákkal, csellókkal és hegedűvel, csembalisták és zongoristák pedig szakavatott irányítással elmélyedhetnek a continuójáték rejtelmeiben is.

A kurzus napirendjében a zenekari és kamarazenei és egyéni órák mellett sor kerülhet majd a régizenélés aktuális kérdéseit tárgyaló előadásokra, kötetlen beszélgetésekre is.

A kurzus tanárai:

Illés Szabolcs: barokkhegedű, vonósok, kamarazene, zenekar

Barokkhegedűs, HIPP (Historically Informed Performance Practice) specialista. Hangszeres diplomáit Budapesten, Lipcsében, barokkhegedűs Masterdiplomáját pedig Brüsszelben, Sigiswald Kuijken osztályában szerezte, mint Mesterének egyetlen magyar származású növendéke, így az általa alapított világhírű barokkhegedűs iskola egyetlen magyaroszági képviselője. 2009 – től tanárának világhírű zenekara, a „La Petite Bande”, tagjaként is szerepel. 2008 óta a csehországi „Hof-Musici” együttes koncertmestere, akikkel főként barokk operák rekonstrukcióján és bemutatásán munkálkodnak korhű hangszerekkel, kosztümökkel, eredeti díszletekkel, karmester nélkül. Szólistaként és kamarazenészként Európa szerte koncertezik többek között a bécsi „dolce risonanza”, a német „La Moresca” és a magyarországi „Recurring Company” kamaraegyüttesek tagjaként, akikkel számos lemezfelvételt is készített. 2011-ben jelent meg saját kutatásain alapuló „Sonate, que me veux-tu?” című szólólemeze, amelyen francia barokk szonáták, közülük néhánynak első felvétele hallható. 2015-ben „Corelli’s Legacy” címmel a Hungaroton gondozásában megjelent lemezét pedig a híres olasz mester és tanítványai műveiből állította össze. Szerteágazó koncerttevékenysége mellett rendszeresen tart kurzusokat, előadásokat Európa országaiban és Új-Zélandon is. (www.szabolcsilles.com)

Edőcs Fanni: csembaló, continuo, kamarazene

A budapesti Zeneakadémia csembaló tanszakán végzett, Ratkó Ágnes tanítványaként. Ezzel párhuzamosan a lipcsei régizene tanszéken Nicholas Parle osztályába járt. Számos mesterkurzuson vett részt, leginkább Pierre Hantaï, Bernhard Klapprott, Gordon Murray és Ketil Haugsand útmutatásai voltak hatással játékára. Korrepetítorként, kamaraegyüttesek continuó játékosaként rendszeresen részt vesz Magyarországon és Európa szerte régizenei mesterkurzusokon, fesztiválokon. 2014-ben megalapította a Recurring Company (REC) nevű kortárs és régizenei összművészeti társulatot, mellyel azóta is koncertezik. Jelenleg tagja még a Le Jardin des Arts kamaraegyüttesnek és rendszeres kísérője Csalog Benedek mesterkurzusainak. 2013-ban kezdett el alapfokon tanítani, kezdetben zongorát, majd csembalót és barokk kamarazenét is. 2017 szeptembere óta a Tóth Aladár Zeneiskola csembalótanára.

Bereczki Julianna: csembaló, zongora, continuo, kamarazene

Bereczki Julianna

Zongoraművész-tanári és csembalótanári diplomáit Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg Zsigmond Zoltán és Ratkó Ágnes osztályában. Ezután a londoni Guildhall School of Music and Drama zeneművészeti főiskola ösztöndíjasa volt négy évig, a régizene tanszakon Nicholas Parle és Carole Cerasi vezetésével szerzett csembaló- és fortepiano- művészi master képesítést. 2005 óta a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora- és csembalótanára, valamint 2014-től a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának csembaló és kamarazene oktatója. Két országos főiskolai zongoraverseny győztese és a londoni Musica Britannica énekverseny korrepetítori különdíjasa. Jelenleg az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza. Csembalóművészként, continuo-játékosként Európa számos országában koncertezik.

Gáborjáni Szabó Kinga: cselló, viola da gamba, kamarazene, continuo

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán cselló szakon szerzett diplomája után a londoni Royal Academy of Music posztgraduális képzésében kitüntetéssel diplomázott 2007-ben Jennifer Ward Clarke barokkcselló, és Richard Cambell viola da gamba osztályában. Zenekari zenészként a legtöbb régizenét játszó angliai zenekarral koncertezett a szigetországban és turnézott a világ számos országában. A Sir John Eliot Gardiner vezette Angol Barokk Szólisták csellistája és a continuo szekció gamba és lirone játékosa. Tíz évig volt az English Touring Opera szólamvezető csellistája és meghívott szólamvezetőként is tevékenykedett többek között az Orchestra of the Age of Enlightement és az English Concert kötelékében is. Szólistaként modern csellóval is szerepelt a Barbican Theatre koncertjein. Számos kamaraegyüttes, többek között a Newe Vialles gambaconsort és a Boscobel String Quartet tagja.

Hegyi Barnabás: ének, continuo, kamarazene

Hegyi Barnabás kontratenor énekes és egyházkarnagy Budapesten született, zenei tanulmányait is itt kezdte zongorán, majd az orgona, zeneszerzés, karmesteri, egyházzenei és magánének stúdiumok után Hágában tanult régi-zene ének szakon, majd Tilburgben középkori és reneszánsz énekes praxist és Hágában orgona-improvizációt.
Szólistaként többek között a Budapesti Kamaraoperában, valamint a Budapesi Operaházban is énekelt, de hangi gazdagsága és zenei kultúráltsága az ensemble-énekesek élvonalába emeli. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány zenei együttes a gazdag életútból; Vox Luminis Régi-Zene Szólista Énekegyüttes, Bach Collegium Japan, Huelgas, Budapesti Purcell Kórus, Holland Kamarakórus, Nederlandse Bachvereniging (Holland Bach Társaság), Pygmalion, Voces Énekegyüttes, Arpa d’Or Énekegyüttes, Ars Renata Szóló Énekegyüttes.Mintegy három tucat lemezfelvétel hallható, melyek közül több is rangos elismeréseket kapott.

Gyurina Zsuzsanna: fuvola, kamarazene (augusztus 6-7.)

Nagykanizsán és Pécsett kezdte zenei tanulmányait és Szeléndi Zsuzsa pécsi fuvolaosztályában diplomázott. A régizenével konzervatóriumi évei alatt, Csalog Benedek és Barthold Kuijken kurzusai révén került kapcsolatba. 2002 óta játszik barokk hangszereken, amik Rudolf Tutz műhelyében készültek. 2003-tól Bécsben folytatott régizenei tanulmányokat Reinhard Czasch és Luciano contini irányításával, majd 2004-05 között a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban Barthold Kuijken és Frank Theuns barokkfuvola osztályában kitüntetéssel diplomázott. 2006-tól az intézmény kamarazenei posztgraduális programjában vett részt a flamand kormány ösztöndíjával. Ebben az időben alapította zenésztárasival az Ellyptica kamaraegyüttest is. Zenekari zenészként többek között a következő együttesekkel szerepelt: Orfeo Zenekar (Vashegyi György), Budapesti Kamaraopera (Németh Pál), Musica Rivelata (Dominik Riepe), Solamente Naturali (Milos Valent), Haydn Sinfonietta Wien (Manfred Huss) és a Brüsszeli Királyi Konzervatórium barokk zenekara (Sigiswald Kuijken és Ryo Terakado vezetésével).

Bali János: improvizáció (augusztus 8-9.)

Bali János Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, tudós, pedagógus, karmester, furulya- és fuvolaművész. Matematikusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Fő működési területe a reneszánsz és a kortárs zene, karmesterként és furulyásként. Az A:N:S kórus alapítója és vezetője. Lemezei nemzetközileg elismertek. 2010-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

A kurzus során az órák, előadások magyar, angol és német nyelven követhetők.

Részvételi díj a kurzus teljes idejére:

Egyéni jelentkezők számára: 20.000 Ft
amely tartalmazza:

  • a zenekari próbákat (napi 4 óra)
  • a kamaraegyüttesekben való részvételt, kamaraórákat
  • egyéni hangszeres órákat
  • a historikus vonóshangszerekkel (hegedű, brácsa, tenorbrácsa, basszushegedű) való aktív megismerkedés lehetőségét
  • continuós egyéni és kamaraórákat
  • a kurzus koncertjein, előadásain való ingyenes részvételt,
  • gyakorlási lehetőséget

Napijegy passzív hallgatóknak: 6000 Ft

Szállás:

A kurzus helyszínével egy épületben, az Esztergomi Zeneiskolában foglalható

  • felnőtteknek:  2.850Ft+ 18% ÁFA, + IFA 300 Ft (fő/éj)
  • diákoknak:  1.900 Ft + 18% ÁFA (fő/éj)

A Régizenei Nyári Akadémia kurzusain a Metronóm Közhasznú Nonprofit Kft. által akkreditált 30 órás továbbképzés formájában is részt lehet venni.

Kapcsolat:

JM Hungary Egyesület

[email protected]

Iroda: 1091 Budapest, Üllői út 25.
Levelezési cím: 1398 Budapest, Pf. 600.
Székhely: 1118 Budapest, Citadella u. 7.